KAKO ISTOVREMENO ANGAŽIRATI OBJE HEMISFERE NAŠEG MOZGA?

Poznato je da su mnoga otkrića i pronalasci ugledali svjetlost dana zahvaljujući korištenju desne hemisfere. Nikola Tesla, Einstein ili Mendeljejev nisu bili samo veliki znanstvenici, već i veliki izumitelji i vizionari. Za njihova sjajna otkrića, osim eksperimenata, zaslužna je i izražena moć imaginacije koju su posjedovali i koja ih je kroz kreativna razmišljanja i maštu vodila do mogućih rješenja. Navedeni velikani imali su nesumnjivu moć korištenja obje hemisfere mozga!

Jedan od najznačajnijih trenutaka u razvoju mozga predstavlja period od četvrte do dvanaeste godine. To je životno doba u kojem dječji mozak sliči na dramatičnu pozornicu na kojoj se neprestano odigrava ogroman broj podražaja. Na nivou živčanih impulsa ti podražaji predstavljaju pravu „električnu oluju“ u kojoj se neprekidno sukobljavaju funkcije moždanih hemisfera. U ovom periodu naše se hemisfere bore za dominaciju nakon čega će, nažalost, jedna izaći kao konačni pobjednik i dominantna strana našeg mozga. Tako će jednom zauvijek doći do podjele mentalnih funkcija između lijeve i desne hemisfere mozga. Od izuzetnog značaja je da u navedenom starosnom uzrastu djeca ne propuste neponovljivu priliku da nauče simultano korištenje obje moždane hemisfere.

Postoji li trening za mozak, osim igranja šaha ili rješavanja križaljki? Naravno! Zahvaljujući navedenim principima razvijena je posebna metoda kojom se desna hemisfera aktivira i iskorištavaju se njeni beskrajni potencijali. Program naše mentalne aritmetike najefikasnija je metoda treninga mozga, koja donosi najbolje rezultate. Škola mentalne aritmetike “Malac Genijalac” razvija kod djece mentalne sposobnosti aktivirajući obje moždane hemisfere. Upotrebom obje strane mozga, dijete postaje pravi “mali genijalac”, a jednom naučena tehnika angažiranja moždanih hemisfera ne može se izgubiti. Također sve stečene koristi ostaju za cijeli život. Na taj način naši “malci genijalci” s vremenom postaju uspješni i ostvareni ljudi.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*
*