Rad na abakusu i razvoj fine motorike

Za uspješan rast i razvoj svakog djeteta od velike je važnosti razvijanje njegovih motoričkih vještina. Lako je uočiti povezanost razvoja djeteta i fine motorike, posebno spretnosti ruke i prstiju, jer sva djeca u trenutku kada ne mogu pronaći potrebnu riječ pomažu si rukama i gestikuliraju. Fiziolozi su dokazali da je stupanj razvijenosti dječjeg intelekta proporcionalan stupnju razvijenosti fine motorike prstiju šake. Što su djetetu prstići aktivniji, to se bolje ostvaruje njegov govorni, emocionalni i intelektualni razvoj.

Djeca koja nemaju dobro razvijenu motoriku muče se sa zadacima koji uključuju korištenje sitne motorike prstiju i ruke, kao što je npr. pisanje. Dijete koje ne može držati olovku na način koji omogućuje nesmetano pisanje, koncentrira se na problem koji ima s držanjem olovke umjesto na samo pisanje i time mnogo gubi. Veliku ulogu u razvoju fine motorike ima i način na koji dijete razvija svoje vještine. U školi mentalne aritmetike „Malac Genijalac” razvoj fine motorike je dio učenja.

Dodirujući kuglice abakusa dječji prstići su stalno u pokretu čime se intenziviraju taktilni podražaji koji djeluju u mozgu, značajno povećavajući broj neuronskih veza (sinapsi). Računske operacije izvode se prstima obiju ruka, što je vrlo značajno, jer se tako aktiviraju obje (lijeva i desna) hemisfere mozga, a time se povećava mentalni i intelektualni kapacitet kod djece.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*
*